Våra samarbetspartners i Rumänien

Förderverein Tiernothilfe Transsylvanien eV

Vi har valt att arbeta tillsammans med denna förening för att tillsammans bli starkare och kunna genomföra större kampanjer med större genomslag. Vi är glada att kunna ha ett sådant gott samarbete med organisationen som finns i Nürnberg i Tyskland. De arbetar oförtröttligt för att adoptera ut hundar och katter från Rumänien till Tyskland, och bidrar med stora mängder mat och andra donationer som kontinuerligt körs ner till Cluj.

Tillsammans med dem driver vi både kastrationskampanjer, utbildningskampanjer och insamlingar till det nya hägnet.

ASIPA – hägn

ASIPA står för  Association for animal care, protection and adoption och grundades av Vasile Lucuta, Alina Totoian, Olga och Armin Diehl. De driver två stycken hägn. Det ena finns i den lilla byn Suceaugu som ligger strax utanför Cluj och det är också där vår veterinärklinik och vår eftervårdsavdelning finns. Det andra ligger en halvtimmes bilväg därifrån i bergen.

Alla hundar hos ASIPA kastreras och förses med microchip och är fullt vaccinerade.

Dessa eldsjälar arbetar aktivt med att rädda hundar, driva kastrations- och utbildningskampanjer, och Vasile besöker även gårdar och människor som äger hundar men inte sköter dem och instruerar dem kring hur de ska ta hand om dem. De skänker även foder och försöker hjälpa människor som annars inte har råd att utfordra sina hundar. De arbetar även oförtröttligt  med att försöka påverka kommunen och polissmyndigheten att hjälpa dem I deras arbete.

Veterinär

Vi har med hjälp av donationer kunnat bygga vår egen veterinärklinik på plats i hägnet och intill den även en eftervårdsavdelning. I hägnet arbetar två stycken veterinärer halvtid, Andrea Fecioru och Laurentiu Lazar. Andrea är den som sköter kastrationerna på kliniken. Hon kastrerar alla hundar som kommer in till hägnet, de hundar som vi tar in från gatan och kastrerar, och är också den som samordnar de kastrationer vi gör gratis för även ägda hundar som bidrar till gatuhundsproblematiken.

Vi köper löpande in ny utrustning till kliniken för att kunna ge bättre vård till hundarna. I de fall vår klinik inte räcker till för större ingrepp eller åkommor så tar vi hjälp av andra veterinärkliniker i området kring Cluj.

Vår transport

Tillsammans med ASIPA har vi en egen transport som kör hundarna till Sverige. Vasile som är en av dem som driver hägnet kör alltid transporten med varierande medförare. De kör non-stop för att komma till Sverige så fort som möjligt, och stannar bara korta stunder för att tanka, ge hundarna vatten och mat och rastning.

Det är en transport som tidigare kört människor, så det fanns redan AC i transporten så att hundarna reser i behagliga temperaturer vare sig det är vinterkyla eller sommarhetta som råder. Ventilationen är också mycket bra redan från början men den har vi ändå förbättrat. Utrymmet mellan förare och hundarna är öppet så att de alltid har koll på dem under resans gång. Nattetid så finns en dämpad nattbelysning och även kameror som är kopplade till monitorer framför passagerarsätet.

När hundarna lämnats av till sina nya ägare så startar arbetet med att fylla transporten med donationer. Vi får mycket utgånget foder från olika djuraffärer och många människor ger oss även kläder, lakan och handdukar bl a så när transporten vänder tillbaka till Rumänien så är den alltid fullastad för att kunna hjälpa hundarna som är kvar i hägnet och väntar på ett hem.