Vanliga frågor

Varför en gatuhund och inte en svensk omplacering?

Vi på Hundar söker Hem lägger inga värderingar i hundens ursprung och för oss har alla hundar samma värde. Bakgrund eller fysiska begränsningar ska inte få avgöra om individen bör få komma till ett hem eller inte. Situationen i Rumänien är värre än vad många människor är medvetna om, och den skiljer sig stort från den situation som svenska omplaceringar ofta befinner sig i. Vi har svenska hundstall och där får hundarna skydd från vind och kyla och både foder och hjälpmedel skänks till dessa i en större utsträckning. I Rumänien sliter våra samarbetspartners med att bygga kojor och laga hål i hägnen, för att helt fantastiska hundar ska få en andra chans i livet.
I hägnen äter, sover och leker hundarna tillsammans. En mycket hög andel utav dem kan alltså leva ihop med andra hundar. Samtliga personer i Hundar söker Hems styrelse har rumänska hundar och vi och våra adoptörer har upplevt hundarna som följsamma och lyhörda individer med ett fint hundspråk. De är ofta anmärkningsvärt intelligenta eftersom det endast är de som överlever det hårda livet de tvingas leva, och generationer av deras anfäder har levt samma hårda liv. Våra hundar kommer  vaccinerade, kastrerade och id märkta och vi har alltid en eller fler hundar som finns i ett jourhem i Sverige. Du har möjlighet att kontakta oss för att bli matchad med en hund som vi tror passar dig och din livsstil.

Tjänar Hundar söker Hem pengar på gatuhundar?

Nej, det gör vi inte. Tyvärr är det ofta så att seriösa organisationer som Hundar söker Hem blandas ihop med kriminella ligor som smugglar in hundar i landet för vinnings skull. Vi arbetar för att minska antalet hemlösa hundar och inte det motsatta. På Hundar söker Hem kastrerar vi samtliga hundar för att inte fler hundar ska födas, då det redan finns så många hundar som behöver ett hem. Vi utför dessutom en mängd tester  på hundarna så att de inte ska komma med sjukdomar, och därefter transporterar vi dem hit vilket medför kostnader som ska täckas av adoptionsavgiften. Ibland blir det ett litet överskott och då går det raka vägen tillbaka till hägnen för att köpa mat och halm t ex för de hundar som ännu inte adopterats, eller till akutvård för skadade hundar som exempel.

För gatuhundar med sig sjukdomar?

Det finns sjukdomar i södra Europa hos hundar som vi inte vill ska komma till Sverige, och därför testar vi hundarna mer än vad lagen kräver vid införsel av hund. Vi gör alltså långt mer än vad man behöver göra just för att vara trygga i att vi att inte sjukdomar kommer in i Sverige.