Vad du behöver veta om adoptionen

De viktigaste egenskaperna du som adoptör måste ha för att få en god relation med din rumänska hund och ge den ett bra liv är Tid, Tålamod och en portion Tolerans. Är du dessutom villig att lära dig ett och annat om hundar i allmänhet och din rumänska hund i synnerhet så räcker det långt.

Hundarnas sociala bakgrund är minst sagt varierande. Vissa är inlämnade eller hittade på gatan som riktigt små valpar, dessa hundar är ofta rädda och osäkra när de kommer till Sverige eftersom de aldrig upplevt något annat än den ofta torftiga miljö som hägnet har att erbjuda. Andra har levt ett mer eller mindre tufft liv på gatan i många år där de tvingats söka mat och skydd samt lösa en mängd problem dagligen för att överleva på egen hand. Dessa hundar har troligtvis utsatts för våld av olika slag och därför bära med sig trauman.

Vad våra rescuehundar har gemensamt är att de allra flesta aldrig har satt en tass inomhus eller levt i nära relationer med människor. De flesta företeelser och saker som vi tar för givna i våra svenska hem är i början en ny erfarenhet för hunden och kan därför upplevas som skrämmande. En teve, en dammsugare eller en storväxt granne som vill klappa hunden kan vara nog så läskigt för den som inte vet att tolka alla nya intryck och heller inte kan springa undan. Din viktigaste uppgift när du adopterar en hund blir därför att vara ett tålmodigt stöd på vägen som lyhört är villig att anpassa tempot och träningsmetoderna så att din hund blir så trygg som möjligt och får goda erfarenheter av allt det nya som den måste vänja sig vid.

Du kan läsa mer om detta i ”Adoptionsguiden”