Sofia

Född Juni 2020
Höjd växer fortfarande
Vikt -
Kön Kastrerad hona
Adoptionskostnad 5900
Finns nu i Rumänien
Tillgänglighet Hemma
Hemma 2021

I mitten av september 2020 kontaktades Călin av en kvinna som sett att dessa valpar bodde under vedervärdiga förhållande och var väldigt rädda eftersom folk brukade underhålla sig själv genom att skrämma dem. Man kan inte döma människor för hur deras livssituation ser ut men det är fortfarande inte acceptabelt att vara elak mot djur för det. Hon kände inte att det var ett värdigt liv åt de små och vi håller verkligen med henne. Här kan ni se ett videoklipp från när de räddades. Vår djurhjälte Călin åkte dit på momangen och tog dem till säkerheten i vårt hägn i Fântânele.

Det är fortfarande allmän kännedom på Rumäniens landsbygd att hundar är verktyg som är avsedda för att utnyttjas. De är inte människans bästa vän utan människans bästa verktyg för att hålla tjuvar eller vilda djur långt borta från sitt hem. Det innefattar även tron att hundar gör sina jobb ”bättre” om de är svultna, kedjade, slagna, misshandlade och ignorerade. Dessa metoder är erkända och har utförts under så lång tid, att ingen ifrågasätter dem utan tar det som det bästa viset att forma en vakthunds karaktär. Vi kan endast spekulera med troligtvis är dessa valpar är avkomman till någons gårdshund och att deras födelse inte alls varit önskvärd utan endast sett som ett störningsmoment i vardagen. Det är också då sannolikt därför att folk som uppfostrats i denna tro om att det är acceptabelt att behandla djur på detta vis även då inte tycker att det är alls konstigt att man kan underhålla sig genom att terrorisera små, hjälplösa och förvirrade valpar som inte alls förstår vad det är för värld de har fötts in i. Självklart är tänker inte och beter sig inte alla rumäner på detta viset, men det finns fortfarande en rådande konsensus på landsbygden om att hunden är ett livlöst verktyg som medför besväret att den måste vattnas och matas då och då. Vi är så tacksamma att kvinnan hörde av sig så att valparna fått chansen att få leva härliga hundliv i framtiden istället för att bo kvar där ute och konstant vara vettskrämda och stöta på människor som inte vill dem väl. Hon hade hjärtat på rätt plats och det gör oss så glada.

Syskonen har fått namnen Elias, Petra och Sofia, som ni kan se i videon har de under Călins och resten av personalens omsorg blomstrat ut till riktiga busungar som har insett att det även finns goda människor som vill dem väl. Vi vet inte vad det är för raser i dem eller hur stora de kommer att bli som fullvuxna då de med all sannolikhet är blandraser över flera generationer. Som ni kan se har de korta små svansar, vi vet inte om det är genetiskt och att de är födda så eller om någon kuperat dem. Det är en gammal tradition i Rumänien att stympa svansarna på sina herdehundar då man anser att det gör dem till bättre fårväktare då det blir svårare för rovdjuren att rycka tag i hunden. De är verkliga små rackare som njuter till fullo av livet och älskar att retas och brottas med varandra och sina kennelkompisar. Vi tror att de kommer att tycka det är helt fantastiskt att få komma till Sverige och leva som älskade familjemedlemmar. Att äntligen få komma ut i stora vida världen och få ha en trygg guide vid sin sida som kärleksfullt och tålmodigt kommer finnas där vid varje steg.

Hundar som söker hem

Inga tillgängliga hundar just nu