Linda

Född 2019
Höjd ca 50cm
Kön Kastrerad hona
Adoptionskostnad 6500kr
Finns nu i Rumänien
Tillgänglighet Hemma
Hemma 2021

Under tre dagar i slutet av september 2020 befann sig vår fantastiska Dr Andra sig i staden Câmpulung Moldovenesc, som ligger cirka sex timmar bort från Cluj med bil. Hon var där och hjälpte till i deras kommunala shelter, ecarisaj på rumänska, i samband med en gratis kastrationskampanj då hundarna som befinner sig där inte var kastrerade.

Första kvällen efter en lång dags arbete i hägnet ringde Andra en av våra styrelseledamöter. Hon var helt emotionellt utmattad och hade gråten i halsen och berättade för om det förfärliga skick som detta hägn var i och hur hjärtskärande det hade för att befinna sig där. Hon berättade att så fort hon kom fram så slogs av en stark doft av urin, avföring och sårvätska och fick snabbt se att det berodde på att man samlade ihop alldeles för många hundar i små kennlar som man sedan inte rengjorde regelbundet. Hon såg hundar med sår sitta där i smutsen och hur såren blivit värre av alla bakterier och brist på skötsel av dem. Hon uppskattade att det nog satt cirka 100 hundar i detta så kallade shelter. Shelter känns som helt fel ord att använda då det i grund om botten betyder en skyddad plats mot faror men inget av detta är en tryggare och bättre plats än livet på gatan. Hundarna där vara smutsiga och hade långa klor och många av dem satt utan vare sig mat eller vatten i sina skålar. Tyvärr är det så här majoriteten av de kommunala hägnen i Rumänien ser ut. Det är en egen form av ett helvete på jorden. Här kan ni se ett videoklipp därifrån.

Under sin arbetsdag träffade Andra på Linda. Hon var då runt ett år gammal och led av demodex. Andra trodde utifrån hennes skick att hon med stor sannolikhet har varit sjuk i cirka 7-8 månader, alltså under nästan hela sitt liv. Demodex är en hudsjukdom som kan drabba hundar som levt under stor stress och med ett dåligt immunförsvar. Stressen är lätt att föreställa sig hur en hund på gatan konstant lever i och hut det är att leva i ett ecarisaj. Det dåliga immunförsvaret kommer sig naturligtvis av bristande föda. Demodex är en sjukdom där kvalster som normalt lever i huden hos alla hundar tar överhanden, den skapar fläckvis håravfall och irritation hos en hund. Det är viktigt att det behandlas direkt så att det inte blir sekundära infektioner i de påverkade områden vilket innebär stort lidande. I Lindas fall har det som ni kan se i bilderna nedan och i videon här, har gått obehandlad länge vilket ledde till hennes bara och såriga hud.

Andra som är en sann djurvän pratade med veterinären där och beslutade att hon skulle ta med sig Linda tillbaka till Cluj efter sitt arbete i Câmpulung, så att hon kunde få ordentlig vård och omsorg. Vi har haft kontinuerlig kontakt med veterinären som driven hägnet i Câmpulung, sina medarbetare och med de som arbetar för kommunen och tack vare vårt pådriv tillsammans med våra följare har vi lyckats få igenom en liten förändring som förhoppningsvis startar en snöbollseffekt för en bättre miljö för hundarna som sitter där. Linda är den första utav totalt 13 hundar som vi räddat från detta hägn.

Under hela sitt korta liv har Linda med all sannolikhet inte känt till något annat än rädsla och smärta innan hon kom till oss. Aldrig förut har hon fått erfara en vänlig mänsklig, mjuka smekningar och simpel omtanke. Ödet har utdelat svårigheter till henne som ingen levande varelse ska behöva genomgå. Hon har blomstrat ut enormt mycket efter att hon kommit till vårt hägn. Linda är en hund som kravlat djupt in i mångas hjärtan då vi är många som följt hennes rörande utveckling.

Efter all den misär hon fått utstå vill vi att hon kommer till ett föralltid-hem som kan erbjuda hennes den där extra rejäla stora dosen av tid, tålamod, kärlek och förståelse för hennes bakgrund. Vi vill att Linda kommer till ett lugnt hem i en stillsam miljö utan stök och bök, hon har redan fått leva i en högljudd och stressfylld miljö alldeles för länge och behöver att få leva i lugn och ro hädanefter. Hon är en vänlig hund som kommer väl överens med alla andra hundar och människor som hon träffat på i hägnet. Just nu bor hon inomhus tillsammans med de mindre hundarna. Linda är lite rund om magen då hon i vårt hägn för första gången fått chansen att äta sig mätt i magen och har överkompenserat lite.

Det kommer att vara en chock för henne till en start att komma till Sverige och för första gången få känna på hur det att leva som en högst älskad familjehund och hon kommer att behöva ta sin tid att hitta sitt tassfäste. Linda är en ljuvlig tjej som kommer att bli en underbar kompanjon med sitt vackra utseende och sin milda och kloka personlighet. Den som väljer att öppna sitt hjärta och hem åt henne kommer att få en fantastisk vän. Ömmar ditt hjärta lite extra för de som inte haft en lätt start i livet och du vill ge Linda en ny chans till livet är det bara att skicka in en intresseanmälan.

Hundar som söker hem

Inga tillgängliga hundar just nu