Demelza

Född 2017
Höjd ca 40cm
Kön Kastrerad hona
Adoptionskostnad 6000kr
Finns nu i Rumänien
Tillgänglighet Tillgänglig

I slutet av januari 2021 räddade Călin och Ciprian mamma Demelza och sina valpar Caja, Charlie, Kerenza, Morgana och Amalia. De hade fått höra att en tik nyligen fött sina valpar och gjort ett litet gryt åt dem i ett hål i en husgrund. Mamman var ute och letade mat åt dem när de först kom dit, de lyckades lägga ut en fångstbur med mat för att kunna få in även henne så att familjen skulle kunna hållas ihop. Efter att hela familjen var återigen samlad åkte de i väg till vårt trygga hägn där den lilla familjen äntligen kunde vila ut i en varm och trygg kennel. Här kan ni se ett videoklipp från när de räddades. Vi kan inte veta med säkerhet hur det kom sig till att mamma Demelza tvingats bygga ett bo och föda sina valpar i en husgrund, kanske har hon levt som gatuhund hela sitt liv, eller så är hon en av många tikar som blivit dräktig och när hennes ägare fått reda på det har man åkt i väg långt hemifrån och övergivit henne, då han inte velat behöva ta ansvar över de nya små liven som snart skulle sättas till världen. Alternativ två är tyvärr alldeles för vanligt förekommande i Rumänien och något som vi försöker att få bukt på genom vårt kastrationsarbete i hopp om att minska lidandet samt antalet övergivna hundar.

Det som märktes när den lilla familjen kom till hägnet var att Demelza gjort ett bra jobb med att ta hand om sina valpar trots de svåra omständigheter de levt i. Valparna hade ett gott hull även om man också märkte att de led av demodex. Demodex är en hudsjukdom som kan drabba hundar som levt under stor stress och med ett dåligt immunförsvar. Stressen är lätt att föreställa sig hur en hund i nöd konstant lever i, och det dåliga immunförsvaret kommer sig naturligtvis av bristande föda. Demodex är en sjukdom där kvalster som normalt lever i huden hos alla hundar, tar överhanden, den skapar fläckvis håravfall och irritation hos en hund. Det är viktigt att det behandlas direkt, så att det inte blir sekundära infektioner i de påverkade områden vilket innebär stort lidande. De allihopa fick vård direkt för detta och är nu fullt återhämtade.

Mamma Demelza har nu äntligen fått chansen att vila ut och behöver inte längre kämpa eller oroa sig för sin och sina valpar överlevnad. Hon är en försynt och avslappnad tik som letar efter ett föralltid-hem där hon kan leva ett fridfullt liv. Äntligen ska hon få chansen att bara få leva livet. Vi tänker att Demelzas framtida familj förstår att hon har den bakgrund hon har och att de är beredda att ge henne all kärlek som hon inte fått tidigare, och att den familjen också förstår att hon kan vara lite blyg till en början men ger henne tiden att få blomma fullt ut och landa i tryggheten. Vi hoppas att vi snart får se henne välkomnas in i sitt alldeles egna föralltid-hem där hon får uppleva hur det är att leva som en vanlig, älskad familjehund.