Charlie

Född Jan 2021
Höjd växer fortfarande
Kön Kastrerad hane
Adoptionskostnad 7500kr
Finns nu i Rumänien
Tillgänglighet Hemma
Hemma 2021

I slutet av januari 2021 räddade Călin och Ciprian mamma Demelza och sina valpar Caja, Charlie, Kerenza, Morgana och Amalia. De hade fått höra att en tik nyligen fött sina valpar och gjort ett litet gryt åt dem i ett hål i en husgrund. Mamman var ute och letade mat åt dem när de först kom dit, de lyckades lägga ut en fångstbur med mat för att kunna få in även henne så att familjen skulle kunna hållas ihop. Efter att hela familjen var återigen samlad åkte de i väg till vårt trygga hägn där den lilla familjen äntligen kunde vila ut i en varm och trygg kennel. Här kan ni se ett videoklipp från när de räddades. Vi kan inte veta med säkerhet hur det kom sig till att mamma Demelza tvingats bygga ett bo och föda sina valpar i en husgrund, kanske har hon levt som gatuhund hela sitt liv, eller så är hon en av många tikar som blivit dräktig och när hennes ägare fått reda på det har man åkt i väg långt hemifrån och övergivit henne, då han inte velat behöva ta ansvar över de nya små liven som snart skulle sättas till världen. Alternativ två är tyvärr alldeles för vanligt förekommande i Rumänien och något som vi försöker att få bukt på genom vårt kastrationsarbete i hopp om att minska lidandet samt antalet övergivna hundar.

Det som märktes när den lilla familjen kom till hägnet var att Demelza gjort ett bra jobb med att ta hand om sina valpar trots de svåra omständigheter de levt i. Valparna hade ett gott hull även om man också märkte att de led av demodex. Demodex är en hudsjukdom som kan drabba hundar som levt under stor stress och med ett dåligt immunförsvar. Stressen är lätt att föreställa sig hur en hund i nöd konstant lever i, och det dåliga immunförsvaret kommer sig naturligtvis av bristande föda. Demodex är en sjukdom där kvalster som normalt lever i huden hos alla hundar, tar överhanden, den skapar fläckvis håravfall och irritation hos en hund. Det är viktigt att det behandlas direkt, så att det inte blir sekundära infektioner i de påverkade områden vilket innebär stort lidande. De allihopa fick vård direkt för detta och är nu fullt återhämtade.

Nu har de alla vuxit till sig och är krya krabater som letar efter sina egna föralltid-hem. Valparna är fortfarande ganska försiktiga av sig i nuläget men de blir dagligen omhändertagna av vår personal och blir socialiserade för att de sakta med säkert ska komma ur sina skal. Vi kan tänka oss att deras första tid i livet när de levt i ovisshet i den husgrunden utan att någonsin förut stött på människor har satt sina spår och att de kommer att behöva en rejäl dos av tid, tålamod, kärlek och köttbullar från sin framtida familjer. I nuläget är det Charlie och Kerenza som är modigast i gänget och de kommer gärna fram till Julia när hon bjuder på godis och vill ha lite kel. De andra tre kommer med att sannolikhet att lossna snart och våga ta för sig mer och mer också. Något som vi fascineras mycket av är att de alla har helt olika pälstyper och ser ut som riktigt bedårande blandraser. Som ni kan förstå vet vi därför inte vad de kan ha för raser i sig utan de är troligtvis blandraser över flera generationer. Dock tycker vi oss se inslag av de ungerska vallhundsraserna pumi och mudi i dem dock vet vi inte hur stor andel av dessa raser de har i sin dna-uppsättning. Därför vet vi inte heller hur stora de kommer att bli som fullvuxna, kanske blir de som mamma Demelza som är cirka 40cm hög eller så blir de som sin okända pappa.

Vi hoppas att ni inte avskräcks av deras försiktighet då de är fortfarande valpar och har all möjlighet i världen att blomstra ut till härliga individer. Vi tror att få komma till ett föralltid-hem kommer att göra susen för dem eftersom då får de chansen att komma till folk som kan lägga ner all sin tid och energi på att bygga upp deras självförtroende. Samt visa dem att det finns massor av härliga saker att uppleva här i världen. De behöver bara få erfara mer av det goda livet har att erbjuda och efter det tror vi att de aldrig kommer att vilja sluta utforska och gå på skojiga äventyr.

Uppdatering: Här kan ni se ett videoklipp på de söta syskonen från när Julia är inne hos i deras kennel och socialiserar dem och bara vänjer dem vid mänsklig närvaro och kontakt på ett positivt vis. Sakta men säkert håller de alla på att bli mer och mer modiga.

Hundar som söker hem

Inga tillgängliga hundar just nu