Adoption – Så går det till

Hur går det till

Att vara hundägare innebär ett stort och långsiktigt ansvar. Det är något som måste tänkas igenom och planeras noga. Att adoptera en hund genom Hundar söker Hem måste vara ett väl genomtänkt beslut, både för hundens och för familjens bästa.
Vi strävar alltid efter att hitta de bästa hemmen till våra hundar där familjen är beredd att investera tid och tålamod i sin nya livskamrat, då våra hundar har en annorlunda och ibland svår bakgrund jämfört med valpar uppfödda i Sverige.

De svenska försäkringsbolagens villkor skiljer sig ofta mot de vanliga villkoren för hundförsäkringar då Hundar söker Hems hundar räknas som importhund. Man ska vara medveten om att detta eventuellt kan leda till högre veterinärkostnader.

När du hittat en hund som du tycker passar dig, kontaktar du oss via vår intresseanmälan eller via mail på info@hundarsokerhem.se. Vi vill också att du läser våra ”Krav och Garantier” samt ”Adoptionsguiden
Så fort vi får din intresseanmälan kommer någon ur adoptionsgruppen att kontakta dig för en personlig intervju. Om du känner att du vill gå vidare med din adoptionsansökan efter vårt samtal, bokar du din hund och betalar in 1500 kr i bokningsavgift.

Efter att vi har fått in din bokningsavgift så kommer du att få en bokningsbekräftelse och boken ”Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte” av Jessica Mann hemskickad. Det är en bok med många konkreta tips på hur du kan stärka din hund så den tar sig an livet med glädje och självförtroende. Du får helt enkelt tips om hur du kan göra din hund inte bara till en superhjälte men också till en trygg och underbar familjemedlem.

Du kommer också få en kontaktperson som kommer följa er den första tiden. Kontaktpersonen kommer göra uppföljningar regelbundet och vara ett stöd i er första tid tillsammans.

Senast två veckor före hundarna lämnar Rumänien ska den återstående delen av adoptionskostnaden vara betald. Du får då ett kontrakt som ska fyllas i och skickas tillbaka till oss.

Nu börjar den spännande väntan på att hemresan ska börja och att du äntligen ska få träffa din nya familjemedlem!

Vad vet vi om hundarna

Hundar söker Hems kännedom om våra hundars bakgrund är ofta begränsad och ibland helt obefintlig. Samtliga i hushållet måste därför  vara införstådda med vad det innebär att adoptera en hund, de måste vara positivt inställda och förstå att en hund från Rumänien har en annan bakgrund än de flesta svenskfödda hundar uppfödda i kennel eller hemmiljö. Hundarna är en produkt av andra gatuhundar som spontanparat sig, och i den tuffa tillvaron som de har haft att överleva i så är det de hundar som är mest anpassningsbara som överlever. Det gör att de rumänska hundarna genom ett naturligt urval ofta är både intelligenta och oftast inga svårigheter med att anpassa sig till sin nya miljö.

Alla i familjen måste vara tålmodiga och ge hunden den tid det krävs för att den ska kunna anpassa sig till sitt nya hem och vara beredda att arbeta långsiktigt och använda mjuka träningsmetoder (belönings- och inlärningsmetoder) och utesluta bestraffningar som uppfostringsmetod (Reko Hundliv). Hundarna kan ha rädslor för olika saker som människor, ljud, bilar och hundar. Man bör ha i åtanke att beskrivningen om hundarna kan vara annorlunda när hunden kommit hem, eftersom att den hamnat i en helt ny miljö. Våra hundar har i de flesta fall levt utomhus hela sitt liv och de är inte rumsrena vid hemkomst. Hundarna kan ha rädslor för människor, framförallt män kan vara svårt till en början och det kan kräva lite tid för hunden att skapa tillit.

Många undrar över möjlig ras och hur stor hunden blir som vuxen om det är en valp man vill adoptera. I vissa få fall har vi kännedom om mamman och kan då ge lite mer information, men i de flesta fall kan vi bara göra en uppskattning kenneluppfödare.

Vad våra rescuehundar har gemensamt är att de allra flesta aldrig har satt en tass inomhus eller levt i nära relationer med människor. De flesta företeelser och saker som vi tar för givna i våra svenska hem kommer därför att vara en ny erfarenhet för hunden och kanske därför också skrämmande. En teve, en dammsugare eller en storväxt granne som vill klappa hunden kan vara nog så otäckt för den som inte vet att tolka alla nya intryck och inteheller kan springa undan. Din viktigaste uppgift när du adopterar en hund blir därför att vara ett tålmodigt stöd på vägen som lyhört är villig att anpassa tempot och träningsmetoderna så att din hund blir så trygg som möjligt och får goda erfarenheter av allt det nya som den måste vänja sig vid.

Du kan läsa mer om detta i ”Adoptionsguiden”

Hur vi förbereder hundarna

Våra hundar förbereds noga inför sin resa till Sverige. Enligt Jordbruksverkets regler så är hundarna chipmärkta och har ett fullständigt EU-pass, samt är fullständigt rabiesvaccinerade senast 21 dagar före avresa från Rumänien.

Utöver detta så är hundarna:

  • Kastrerade
  • Regelbundet avmaskade inklusive avmaskade mot bland annat dvärgbandmask i samband med avresa från Rumänien
  • Regelbundet behandlade med fästingmedel/antiparasitmedel
  • Vaccinerade mot valpsjuka, parvo, smittsam hepatit (HCC), kennelhosta, parainfluensa, laryngotracheitis och leptospirosis.
  • Testade för hjärtmask (Dirofilaria immitis), Brucella canis, leishmania och anaplasma (Ehrlichia canis och Ehrlichia ewingii) och borrelia (lyme borreliosis).
  • Veterinärbesiktigade före avresa från Rumänien.
  • Hundarna kommer med ett Adaptilhalsband som utsöndrar ett lugnande hormon och som ska sitta kvar under hundens första månad hemma i Sverige.

Adoptionskostnad

Adoptionskostnaden för djuren är en överlåtelsesumma som ska täcka våra omkostnader för djuren såsom kastrering, vaccinationer, tester, djurens uppehälle samt resan hem. Hundar söker Hem gör vanligtvis ingen vinst på adoptionerna och vid ett eventuellt ekonomiskt överskott går det direkt tillbaka till djuren, antingen för att täcka upp kostnader för annan veterinärvård eller till våra projekt på plats i Rumänien.

Adoptionskostnaden för att adoptera en hund genom Hundar söker Hem består av fyra priskategorier 7500kr, 6500kr, 6000kr eller 4500kr, varav 1500 kronor i bokningsavgift som inte återbetalas i det fall du ångrar adoptionen. I alla adoptionssummor ingår också Adaptilhalsbandet.

Priskategorierna är satta utifrån faktorer som hundens ålder och hur länge den suttit i hägnet. En hund som har väntat i hägnet mer än ett år (en långsittare) eller är 6år eller äldre (en senior) adopteras ut till ett reducerat pris, 4500kr. 

 

Adoptionskostnaden för att adoptera en katt genom Hundar söker Hem är:
1 000 kronor, varav 400 kronor i bokningsavgift som inte återbetalas i det fall du ångrar adoptionen.

Observera: Vi kan tyvärr inte acceptera delbetalning av adoptionskostnaden.
Avbokas djuret mindre än 14 dagar innan avresa betalas adoptionsavgiften inte  tillbaka.

Transporten

Hundarna reser från Cluj till Sverige varje månad med en transport som åker direkt från hägnet till Sverige. 

Närmare information om hämtning av din hund eller katt kommer du få löpande av din Kontaktperson eller via facebook-gruppen ”Hundar söker Hem transportgrupp”.