Det är hundens promenad

1 januari, 2018

Alltför ofta ser man människor som otåligt står och stampar bredvid sin hund som står och nosar i marken, och efter några korta sekunder så börjas de irriterat att ryckas i kopplet. Hunden kämpar i sin tur för att få nosa klart men människa vinner till slut dragkampen och hunden släpas därifrån. Både hunden och människan brukar se lika missnöjda ut.

Men om vi stannar upp och tänker efter, promenaden är väl ändå till för hunden och inte för oss själva? De flesta hundarna lever kanske lite småtrista liv där vi bestämmer allt åt dem. När de ska äta, gå ut, sova eller aktiveras och de anpassas nästan helt och uteslutande till våra ofta jäktade liv där allt ska hinnas med. Såhär klokt skriver Anders Hallgren, en välkänd hundpsykolog:

” Det är viktigt för hundar att få dröja vid lukterna för att nosa färdigt. Det beror dels på att det är ett avbrott i ett annars ganska ensidigt liv och dels på att det här utforskandet är en del av de grundläggande behoven hos alla däggdjur. Dels beror det också på att hundar är sociala djur och alltså har ett behov av att med lukternas hjälp kartlägga vilka andra som har varit där. Dessutom har hundar ett behov av att kommunicera, att ta emot och ge signaler till sin omvärld. Det tar tid för alla dofter att sorteras, definieras och registreras. Därför kan det bli stressande om dessa procedurer ständigt avbryts. Att förneka hunden detta är alltså att hindra den från att uppfylla flera grundläggande och naturliga behov.”

Tänk på det nästa gång som stressen rycker tag i dig och du står där med din hund som hittat en sån makalöst intressant doft som ska utforskas ihärdigt. Ge dig till tåls, tänk på vilken glädje och stimulans det ger din hund att få vara just hund och upptäcka allt som den kan utläsa av dofterna.

Det må så vara att du har mycket att göra, och att du har bråttom till alla måsten som fyller vår vardag, men visst har du tid med att låta din livskamrat få lukta klart utan att börja en dragkamp?

Boktips i hängmattan

Vid varje adoption så skickar vi med boken "Blygerhundar - så gör du din hund till en superhjälte" och det är en fenomenal bok för alla hundägare, men vi har också andra boktips och det är Per Jensens bok "Den missförstådda hunden". Tillhör du dem som tror att hundar...

läs mer

Glass i stora lass eller hur vi svalkar en hund

Med den värmebölja vi har haft under hela Maj månad så är vi många som önskar att vi kunde kyla ner våra hundar så de slipper att bara ligga flämtande i skuggan. De flesta av oss har ingen pool att svalka våra hundar i. Har vi det så kanske de inte ens vill gå i den....

läs mer

Fördomar och fakta

Om nästan allt och alla i vår värld finns det fördomar, och adopterade hundar från utlandet är inget undantag från den regeln. De finns de som menar att adopterade hundar drar in sjukdomar till vårt land, så hur är det egentligen med det, finns där någon sanning och...

läs mer