När det ringer på dörren

5 november, 2017

Det är djupt inrotat i alla hundar vare sig de är från Rumänien, något annat land eller födda i ett hem i Sverige att skälla när dörrklockan ljuder eller någon knackar på dörren. Det är och har alltid varit en grundläggande uppgift för hundar att vakta, och i uppgiften att vakta ligger att högljutt larma och skälla när de vet att någon är i antågande. Vi skulle vara väldigt tacksamma för det här beteendet om det stod en inbrottstjuv utanför dörren, men det gör det förhoppningsvis aldrig, utan där står ju någon som vi vill släppa in i vårt hem.

Vad hunden säger är ju egentligen ”Hallå, hallå, hallå! Det kommer någon, vem är det, öppna dörren!” Börjar vi då springa efter hunden mot dörren och skrika åt den att vara tyst så stoppar det inte hunden, utan vi stödjer den i dess uppgift, hunden hör förmodligen i det läget oss skrika ”Jag hör, jag hör, vem kan det vara, nu skyndar vi oss att titta”. Vi förstärker hundens beteende helt enkelt och hjälper den i vaktandet, vilket är tvärt emot vad vi vill uppnå.

Det är väl inga problem, utan faktiskt önskvärt att hunden ger till några skall när någon kommer, det blir besvärligt först när det blir för mycket och för intensivt. Att strössla ut lite godisar när det ringer på dörren kan distrahera hunden att söka lite godis så att den inte kastar sig fram mot dörren. Är det så att hunden sedan är misstänksam mot besökare så be din besökare att inte titta hunden i ögonen utan att bara sticka åt den en eller flera godisar och annars helt nonchalera den. Hunden kommer snart börja att associera besökare med att det är något trevligt som händer, och att de där som kommer är några som man ska välkomna för de kommer ju med gottar.

Blir din hund överexalterad av glädje och bara vill hoppa och studsa när någon kommer så ta några toapappersrullar och lägg in några godisar där, knyckla in kanterna så att det blir en liten gömma av rullen och be besökaren att ge hunden den. Då kommer hunden springa iväg med rullen, lägga sig och leta fram godisarna, och när den är färdig kommer den att vara lugnare när den kommer fram för att hälsa och ”presenten” är öppnad. En del av energin har kanaliserats i att få ut godbitarna och hunden har lugnat ner sig.

Det finns också leksaker som kallas ”Kong” eller ”Sumo”. Det är ihåliga gummileksaker som man kan fylla med t ex blötmat och lägga i frysen. Alla hundar älskar att pyssla med att komma åt det goda som är infryst i de här leksakerna. Hundar kan ju vara misstänksamma mot de som kommer in i huset och inte beter sig som man ska – d v s sätta sig ner och prata med resten av familjen. Jag tänker på t e x hantverkare. De kommer ju in och börjar rumstera om på ett sätt som inte alla hundar gillar och som kan orsaka stress. Att ge den här typen av sysselsättning åt hunden att pyssla med är en bra distraktion i de lägena.

Ha gärna allt förberett på en hylla i hallen, eller ha en liten godisautomat precis utanför dörren som besökare kan ta ifrån, och det enda som krävs är att informera sina besökare före de kommer.

Boktips i hängmattan

Vid varje adoption så skickar vi med boken "Blygerhundar - så gör du din hund till en superhjälte" och det är en fenomenal bok för alla hundägare, men vi har också andra boktips och det är Per Jensens bok "Den missförstådda hunden". Tillhör du dem som tror att hundar...

läs mer

Glass i stora lass eller hur vi svalkar en hund

Med den värmebölja vi har haft under hela Maj månad så är vi många som önskar att vi kunde kyla ner våra hundar så de slipper att bara ligga flämtande i skuggan. De flesta av oss har ingen pool att svalka våra hundar i. Har vi det så kanske de inte ens vill gå i den....

läs mer

Fördomar och fakta

Om nästan allt och alla i vår värld finns det fördomar, och adopterade hundar från utlandet är inget undantag från den regeln. De finns de som menar att adopterade hundar drar in sjukdomar till vårt land, så hur är det egentligen med det, finns där någon sanning och...

läs mer