Morrets vara eller icke vara

19 juli, 2017

Du har precis fått hem din rescue från Hundar Söker Hem och du har bjudit över en vän som direkt när denne har klivit innanför dörren, stegar sig fram till din nya, fyrbenta vän och drar handen genom dennes päls. Din hund reagerar med att morra och kanske till och med visar den sin översta tandrad. Hunden är din första och du förstår inte alls vad som har hänt men du börjar undra om du har tagit dig vatten över huvudet..

I det här blogginlägget diskuterar vi morrets vara eller icke vara.

Morr är en naturlig del av hundens kommunikation. Morret är inte farligt och ska inte tränas bort. Det används vid lek eller vid situationer där hunden vill varna, vakta eller skapa avstånd. Ett morr där lek inte är inblandad kan alltså betyda att hunden känner ett obehag i en specifik situation. Det finns många olika orsaker till att en hund kan känna obehag men vanligast i de fall vi ser hos oss på HSH är att hunden morrar för att den känner sig trängd och därigenom vill skapa avstånd. Vi råder därför alltid våra adoptörer att ge hunden lugn och ro den första tiden. Att aldrig störa hunden när den äter eller vilar.

Morret är ofta inte hundens första signal på att något inte känns okej utan hunden kan redan ha sänt ut ett antal signaler innan morret, såsom :
– Sänkt huvud
– Spänd mun
– Rynkad nos
– Blottade tänder
– Blottad ögonvita
– Öronen strukna bakåt
– Rest ragg
– Låg svansföring

I engelska termer kallas detta ”defensive aggression” och i dessa situationer är den enda, rätta lösningen att backa och ge avstånd. Var alltid lyhörd för din hunds signaler och lär dig att läsa din hund. Det finns mängder av information att läsa om hundens kroppsspråk online men ge dig själv tid att lära dig just din hund och försök att lägga en trygg grund för er relation redan från första dagen.

Att träna bort ett morr, eller att snarare bestraffa bort ett morr, är aldrig att rekommendera. Att visa vem som är ledaren och kränka sin hunds integritet genom att gå på och bestraffa morret leder endast till en trasig relation mellan ägare och hund. Och eventuellt en hund som kan gå i bett utan minsta förvarning. Istället rekommenderar vi att du ger din hund avstånd på begäran och väntar tills dess att hunden söker kontakt med dig. Hitta en miljö där du kan umgås med din hund utan att den känner sig trängd, på trädgården eller kanske ute på promenaden. Belöna rikligt när hunden väljer att ta kontakt med dig och ställ aldrig för höga krav.

Vi på HSH finns alltid här för våra adoptörer, oavsett hur lång tid det har gått så hjälper vi dig på allra bästa sätt för att du och din hund ska få en så stabil och trygg relation som möjligt.

En bok följer med

Nu kommer vi att vid bokning av din hund att skicka med boken "Blygerhundar - så gör du din hund till en superhjälte" av Jessica Mann som är utbildad instruktör och hundbeteendeanalytiker. Anledningen är för att vi vill ge våra adoptörer ytterligare ett verktyg för...

läs mer

Det är hundens promenad

Alltför ofta ser man människor som otåligt står och stampar bredvid sin hund som står och nosar i marken, och efter några korta sekunder så börjas de irriterat att ryckas i kopplet. Hunden kämpar i sin tur för att få nosa klart men människa vinner till slut dragkampen...

läs mer

När det ringer på dörren

Det är djupt inrotat i alla hundar vare sig de är från Rumänien, något annat land eller födda i ett hem i Sverige att skälla när dörrklockan ljuder eller någon knackar på dörren. Det är och har alltid varit en grundläggande uppgift för hundar att vakta, och i...

läs mer