Kontakt och följsamhet

25 juli, 2017

Hundarna som du får hem från Hundar Söker Hem är inte koppelvana. Din hund springer kors och tvärs och försöker att backa ur sele eller halsband och du står där och funderar på hur du ska få ordning på spektaklet för den varken lyssnar eller tittar på dig. Vi har lösningen för er : Kontakt och följsamhet.

Har du fått hem en hund som är det minsta matmotiverad så är det hur enkelt som helst. Ladda fickorna med godis och kom ihåg att intrycken i den nya miljön är många för den nya hunden och att vi därför börjar med små steg i en miljö där distraktionerna är få och där hunden kommer att kunna lyckas.

Kontakt tränas i början bäst inomhus. Du sitter på golvet med en en burk godis tillgänglig, din hund söker kontakt med dig genom att nosa på den hand som du håller en godisbit i – För godisbiten upp mot dina ögon och säg hundens namn. Hunden tittar på dig och får sin godisbit. Upprepa ett par gånger men se till att hålla passet kort. Efter ett antal pass inomhus och när hunden verkar motiverad så kan du flytta träning till utomhusmiljö och starta då på en lugn plats där få distraktioner finns. Låt din hund få nosa och göra sina behov innan ni börjar.

Vi som jobbar med positiv förstärkning och belöningsbaserad träning belönar nästan all form av kontakt till en början, så fyll fickorna med godis och belöna även din hund när den tar spontan kontakt. Det stärker relationen mellan dig och din hund och ni kan använda den starka kontakten ni skapat i all form av framtida träning, såsom inkallning, skvallerträning och mycket annat.

Följsamhet tränas, även det, bäst inomhus till en början. När din hund har förstått att det lönar sig att ta kontakt med dig genom att titta dig i ögonen så kan du börja att träna följsamhet i rörelse. Hunden ska vara okopplad inomhus. Du står upp med din hund framför dig och så rör du dig ett par steg bakåt, hunden följer med och söker ögonkontakt och du belönar. Ta ett par steg åt olika sidor, framåt och bakåt och belöna hela tiden din hund när den följer dig. Ta med dig den här typen av övning utomhus och välj återigen en plats där så få distraktioner som möjligt finns.

Min hund vill inte ta sitt godis?

Hundar är olika individer precis som oss och det kan vara så att stress och nervositet tar över helt efter resan till Sverige. Då är det helt enkelt för tidigt att försöka träna något alls så ta det lugnt, låt din hund bo in sig och lägg inte så mycket fokus på det där med träning. Gå inga promenader utan skaffa en långlina och låt hunden få utforska närmiljön utomhus med dig som stöd. Det är alltid värt att kasta ut lite godisbitar på en gräsplätt för att se om hunden söker upp dem och äter dem, det är en god start på att få en hund lite matmotiverad.

En del hundar som bott in sig kanske är kräsna, men har denne hund en kärlek till föremål såsom kampleksaker eller bollar så duger dessa precis lika bra som belöning.

Min hund drar i kopplet?

När din hund drar i kopplet så stannar du och väntar tills din hund tar kontakt med dig. Den vänder sig till slut om och undrar varför du i andra änden av kopplet inte rör på dig och då kallar du på hunden och belönar den när den kommer till dig. Med tiden kommer hunden självmant att komma till dig för sin godbit och ni kan fortsätta promenaden. Här är följsamhet otroligt önskvärt och du kan sätta signal på ett beteende där hunden går fint vid din sida samtidigt som du belönar.

När det ringer på dörren

Det är djupt inrotat i alla hundar vare sig de är från Rumänien, något annat land eller födda i ett hem i Sverige att skälla när dörrklockan ljuder eller någon knackar på dörren. Det är och har alltid varit en grundläggande uppgift för hundar att vakta, och i...

läs mer

Att vara en ledare

Att vara ledare för sin hund innebär fortfarande för många att dominera sin hund. En del av oss som är lite äldre har fått höra många varningar som att hunden inte får äta före oss människor, hunden ska inte gå framför oss eller om hunden morrar eller visa tänderna...

läs mer

Ny logotype

Som ni ser så har vi både ny färgsättning och ny logotype. Det finns en lång förklaring till bytet men då den väckt ont blod så har vi tagit bort den. Vi tycker att den nya loggan är både fräsch och färgsättningen på sidan är jättefin, och vi hoppas att du tycker som...

läs mer