Första tiden i Sverige

25 juni, 2017

Hundens första tid i Sverige är ofta känslofylld inför allt som är nytt. Det är kanske första gången som hunden sätter sina tassar i ett hem och nya människor kan verka skrämmande. Tryggheten i hägnet byts ut mot en helt ny värld och i början är det väldigt viktigt att man låter hunden få ta allting i egen takt. Låt den få lugn och ro omkring sig och vänta om möjligt en tid med att introducera den för nya människor. Låt hunden få utforska det nya hemmet och ha gärna en plats för den där den kan få koppla av ifred. Om hunden tillåter kan du prata och klappa den så att ni redan nu skapar ett band till varandra. Du kommer från och med nu vara din hunds stora trygghet i livet.

Hundarna är oftast inte rumsrena när de kommer till Sverige. Föreställ dig att du har hand om en liten valp, det är samma princip för att få hunden att bli rumsren. Gå ut ofta, gärna direkt efter att den har druckit, ätit, lekt och sovit. Gå bara utanför huset och på en och samma gräsplätt den första tiden så att hunden kan känna sig trygg på platsen. Det är inte ovanligt att hunden inte kissar eller gör ifrån sig de första dygnen på grund utav stress. Intrycken från omvärlden kan vara överväldigande.

Vänta med promenaderna en tid och gå samma, korta runda till en början. Hunden är omusklad och har dålig kondition från start och en högre fysisk belastning kan innebära skador i det långa loppet.

Det finns mycket att tänka på och det är därför vi skickar med adoptionsguiden till nya adoptörer. I den finner du allt och lite till om hur livet med din fyrbenta vän kan komma att se ut. Behandla din hund varsamt och med mycket tålamod och kärlek.

Till sist vill jag bara gratulera om du redan har tagit steget och valt att adoptera en rumän. Det är en fantastisk upplevelse och en spännande tid som väntar! Tänk vilken skillnad du kommer att göra för din hund, och vilken skillnad din hund kommer att göra för dig!

Dyker det upp frågor och funderingar som du inte får svar på i varken adoptionsguiden eller här i bloggen så ska du ta kontakt med din kontaktperson. I vår facebookgrupp Livet efter Rumänien så hittar du adoptörer som mer än gärna ger tips och råd, och varför inte posta om din egen hunds utveckling? Vi ses där!

LYCKA TILL

Kontakt och följsamhet

Hundarna som du får hem från HSH är inte koppelvana. Din hund springer kors och tvärs och försöker att backa ur sele eller halsband och du står där och funderar på hur du ska få ordning på spektaklet för den varken lyssnar eller tittar på dig. Vi har lösningen för er...

läs mer

Morrets vara eller icke vara

Du har precis fått hem din rescue från HSH och du har bjudit över en vän som direkt när denne har klivit innanför dörren, stegar sig fram till din nya, fyrbenta vän och drar handen genom dennes päls. Din hund reagerar med att morra och kanske till och med visar den...

läs mer

Halsband eller sele?

Halsband eller sele? Vilket val är egentligen mest skonsamt för hunden? "Min hund drar massvis i kopplet och jag har inget annat val än att sätta på ett helstryp" Ovan citat finns både att höra och att läsa i hundvärlden. Det finns en djungel av selen därute och många...

läs mer