Första tiden i Sverige

25 juni, 2017

Hundens första tid i Sverige är ofta känslofylld inför allt som är nytt. Det är kanske första gången som hunden sätter sina tassar i ett hem och nya människor kan verka skrämmande. Tryggheten i hägnet byts ut mot en helt ny värld och i början är det väldigt viktigt att man låter hunden få ta allting i egen takt. Låt den få lugn och ro omkring sig och vänta om möjligt en tid med att introducera den för nya människor. Låt hunden få utforska det nya hemmet och ha gärna en plats för den där den kan få koppla av ifred. Om hunden tillåter kan du prata och klappa den så att ni redan nu skapar ett band till varandra. Du kommer från och med nu vara din hunds stora trygghet i livet.

Hundarna är oftast inte rumsrena när de kommer till Sverige. Föreställ dig att du har hand om en liten valp, det är samma princip för att få hunden att bli rumsren. Gå ut ofta, gärna direkt efter att den har druckit, ätit, lekt och sovit. Gå bara utanför huset och på en och samma gräsplätt den första tiden så att hunden kan känna sig trygg på platsen. Det är inte ovanligt att hunden inte kissar eller gör ifrån sig de första dygnen på grund utav stress. Intrycken från omvärlden kan vara överväldigande.

Vänta med promenaderna en tid och gå samma, korta runda till en början. Hunden är omusklad och har dålig kondition från start och en högre fysisk belastning kan innebära skador i det långa loppet.

Det finns mycket att tänka på och det är därför vi skickar med adoptionsguiden till nya adoptörer. I den finner du allt och lite till om hur livet med din fyrbenta vän kan komma att se ut. Behandla din hund varsamt och med mycket tålamod och kärlek.

Till sist vill jag bara gratulera om du redan har tagit steget och valt att adoptera en rumän. Det är en fantastisk upplevelse och en spännande tid som väntar! Tänk vilken skillnad du kommer att göra för din hund, och vilken skillnad din hund kommer att göra för dig!

Dyker det upp frågor och funderingar som du inte får svar på i varken adoptionsguiden eller här i bloggen så ska du ta kontakt med din kontaktperson. I vår facebookgrupp Livet efter Rumänien så hittar du adoptörer som mer än gärna ger tips och råd, och varför inte posta om din egen hunds utveckling? Vi ses där!

LYCKA TILL

Från intresseanmälan till adoption

Det händer ju att vi på Hundar Söker Hem får en del frågor om vår urvalsprocess, en hel del tips som kanske kan hjälpa oss. Vi tänker att vi kanske kan bli mer tydliga med hur det faktiskt fungerar i processen från det att du skickar iväg din intresseanmälan till dess...

läs mer

Resan till Rumänien

I Augusti så åkte jag och Elsa ner till Cluj i Rumänien för egna pengar. Vi bodde hemma hos Corina, det är Corina som hjälper oss med fotografier på hundarna när hon har en stund över. Corinas hjärta brinner för de hemlösa katterna så självklart bor det en hel drös...

läs mer

Kärlek vid första ögonkastet eller?

Att få hem en hund är en blandning av så många känslor. Där står man på mötesplatsen och trampar nervöst, spanar bort mot vägen och undrar när transporten ska dyka upp. Man pratar lite med andra adoptörer runtomkring och kramar kopplet i handen, känner efter i fickan...

läs mer