Ett REKO hundliv – Vad innebär det?

22 juni, 2017

REKO är ett förhållningssätt till din hund som individ, där du väljer att helt ta avstånd från fysisk och psykisk bestraffning och istället arbetar med med mjuka metoder som kan tillämpas vid vardagssamarbete såväl som vid inlärning.

Du har kanske hört att hundar är ganska tuffa mot varandra i uppfostringssyfte, och att det därför är okej att du som hundägare tar tag i din hund när den gör något oönskat? Med mjuka metoder kan vi möta våra hundar på en nivå där hunden slipper känna rädsla eller obehag. Vid inlärning av olika moment så använder de flesta belöningsbaserad träning, när hunden kommer på inkallning så belönar vi den med något gott eller med lek. Detsamma ska ju även gälla vid vardagssamarbetet tycker vi.

Att gå fint i koppel kan vara en utmaning för den hund som är lagd åt det mer nyfikna hållet och i många fall så väljer hundförare att sätta på en strypkedja som skapar obehag. Tanken är att obehaget ska lära hunden att inte dra lika mycket. Hundens hals skiljer sig inte mycket från människans men däremot så saknar hunden det konsekvenstänk vi på två ben har. Hunden styrs i många fall av drifter och luktar det gott någonstans på marken så kan en hund välja att dra ordentligt åt motsatt håll. Ett stryphalsband som sitter långt upp på halsen kan bevisligen orsaka skador i nackens kotor och man har funnit att det i längden kan ge svåra ryggskador hos hundar.

Med ett REKO förhållningssätt så väljs redskap som stryphalsband och halti bort och man arbetar istället med belöningsbaserad träning. För att få en hund att gå fint i kopplet så krävs det träning i form av kontakt och följsamhet. Hunden bör ha ett sele på sig istället för ett halsband och du som förare bör ha fickan full med godis att locka med. Att locka på sin hunds uppmärksamhet för att belöna hunden när den väljer dig framför den där fläcken på marken är en utmärkt start för att kunna få hunden att bli mer följsam. Med tiden kan du gå korta sträckor och släppa en godis på marken framför hunden var tredje meter, det orsakar en förväntan hos hunden som ger dig mer och mer uppmärksamhet. Hur spännande är det inte när den där på två ben plötsligt börjar tappa godis lite här och där?

Med ett REKO förhållningssätt till din hund så slipper du fyra och utsätta din hund för obehag. Det stärker er relation och du kommer med tiden att få en trofast följeslagare som ser dig som en enorm resurs i vardagen. Att tillämpa fysisk eller psykisk bestraffning när vi människor är så smarta och lösningsinriktade är väldigt förlegat.

Och den där personen som talar om för dig att du ska vara tuff mot din hund för att hundar är tuffa mot varandra i ett uppfostringssyfte, fråga den personen om denne hälsar på sin hund genom att nosa den i rumpan..

Sök medlemskap i facebookgruppen REKO Hundliv för att läsa om mjuka metoder och positiv förstärkning. Det är en grupp där du kommer att finna svar på alla dina frågor och lite till.

Från intresseanmälan till adoption

Det händer ju att vi på Hundar Söker Hem får en del frågor om vår urvalsprocess, en hel del tips som kanske kan hjälpa oss. Vi tänker att vi kanske kan bli mer tydliga med hur det faktiskt fungerar i processen från det att du skickar iväg din intresseanmälan till dess...

läs mer

Resan till Rumänien

I Augusti så åkte jag och Elsa ner till Cluj i Rumänien för egna pengar. Vi bodde hemma hos Corina, det är Corina som hjälper oss med fotografier på hundarna när hon har en stund över. Corinas hjärta brinner för de hemlösa katterna så självklart bor det en hel drös...

läs mer

Kärlek vid första ögonkastet eller?

Att få hem en hund är en blandning av så många känslor. Där står man på mötesplatsen och trampar nervöst, spanar bort mot vägen och undrar när transporten ska dyka upp. Man pratar lite med andra adoptörer runtomkring och kramar kopplet i handen, känner efter i fickan...

läs mer